22 tháng 4, 2010

Làm thế nào nấu phở chay ngon ?


Câu trả lời hay nhất - Do người sử dụng bình chọn

Nguyên liệu
- 1 củ cải trắng
- 1 củ sắn
- 1 khúc mía (nếu không có thì có thể dùng mía trong hộp)
- 1 trái bắp tươi (có thể dùng cà rốt, su su, cải nồi hay cải bắc thảo tùy ý)
- gia vị rang vàng: 6 cánh hồi, 1 khúc quế, 2 quả thảo quả đập dập, 1/2 muỗng hột ngò, 1/2 muỗng tiểu hồi. 1 củ gừng nướng, 1 củ hành nướng (nếu dùng hành) không thì dùng hành boarô - tất cả cho vào túi cột lại - hay dùng giấy coffee filter bọc lại
- 1 lon súp chay (nếu muốn ngon hơn)
- 1 gói gia vị nấu phở chay (4 cube)
- thịt bò chay, thịt bò lát chay bột nêm chay, đường phèn
- Tàu hủ chiên (tàu hủ tươi cắt quân cờ đem chiên vàng)
- 1 gói hủ tiếu khô (thường thì một gói đủ cho 5 tô)
- Giá, ớt, rau húng quế, ngò gai, hành boa rô, tương ớt, tiêu, chanh

Cách Làm:
Cho củ cải, củ sắn vào nồi, mía, bắp v. v... vào nồi nước sôi, hầm chừng 1 đến 1-30 giờ với lửa riu riu. Xong vớt bỏ cải, cho gói gia vị(củ hành, cinnamon, tai hồi , ngò khô, thảo quả, gừng vào nồi nước lèo, đun thêm 1/2 tiếng. Cho lon soup chay, gia vị phở bò chay vào nấu cho tan , nêm bột nêm, đường phèn, cho vừa miệng.

Ngâm thịt bò chay với nước nóng, xả lại cho sạch, vắt ráo. bắt chảo cho tí dầu ăn phi hành boa rô, gừng xắt chỉ xào lên cho thơm, cho thịt bò khô vào xào, nêm nếm cho vừa ăn, cho ra dĩa.

Luộc bánh phở, cho ra rổ cho ráo, bỏ vào tô, bày vài lát thịt bò, thịt bò khô xào lên trên, tàu hủ chiên, trên cho hành boa rô xắt mịn, ngò. khi dùng cho nước lèo chan vào dọn ra ăn với giá, rau húng quế, ngò gai, chanh, ớt, tương,


Nếu thích thì thêm hành tây ngâm dấm chua (nếu ai ăn chay kiêng hành thì đừng cho hành vào)

Theo Metan ( Yahoo Hoi va Dap )



Phở Chay - Vegetarian Phở by Gastronomer .

My mom prepares this vegetarian version of pho on auspicious days according to the Lunar Calendar when all Buddhists refrain from eating meat. The broth is fragrant with star anise and five spice, while the “meat” is comprised of mushrooms and wheat gluten.

For noodles

1 package of fresh or dried banh pho (flat rice noodles). Prepare according to directions on package. Make sure to rinse noodles well under cold running water after boiling.
For broth

1 leek (leaves only)
1 yellow onion
1 ginger
5 star anise
14 oz. vegetable broth
Water
¾ tablespoon Chinese five spice
Soy sauce (Golden Mountain Seasoning Sauce)
Sugar

For “meat”

Vegetable oil
1 leek (stem only)
1 ten oz. can of mock meat/fried wheat gluten (mock duck, chicken, abalone, etc.)
8 oz. sliced mushrooms (any variety)
Soy sauce (Golden Mountain Seasoning Sauce)
Mushroom seasoning
Black pepper

Make soup

For the soup, heat vegetable broth and 10-12 cups of water in a medium-sized soup pot, leaving enough room for the ginger, onion and leek leaves.

Remove the outer layer of the onion and add it whole to the broth. Leaving the skin of the ginger intact, chop off the nubs and bruise using a mortar and pestle. Add to broth. Separate the leek leaves from the stems and add them to the broth along with five star anise “fruits.” Let the soup boil on high heat for 45 minutes to an hour, or until the onion and ginger have softened.

Once the onion and ginger have softened, discard the leek leaves. Add ¾ tablespoon of Chinese five spice to the broth and season with soy sauce and sugar to taste. Continue to cook on medium heat for an additional 15 minutes.

Make “meat” mixture

While the soup is boiling, thinly slice the leek stems and chop the mushrooms and mock meat into bite-sized pieces. Deep-fried tofu can be used in place of mock meat if desired.

Saute the leeks with vegetable oil in a medium-sized pan until golden. Add the mushrooms and “meat” to the leek and oil mixture along with half of the canned mock meat “juice.” Season to taste with soy sauce, mushroom seasoning and black pepper. Tip: My mom says to make the “meat” mixture slightly salty because the broth will balance out the excess saltiness.

Assemble and garnish

Grab a bowl and fill it with noodles and the “meat” mixture. Pour some hot broth on top. To garnish, add fresh or steamed bean sprouts, onions, cilantro, lime juice, herbs (basil, saw tooth herb, etc.), hoisin sauce and chili sauce.

Makes 4 to 6 servings.